"Мандатът на "Има такъв народ" (ИТН) за образуване на правителство приключва неуспешно. Депутатите от ИТН излязоха от залата, а председателят на парламентарната им група Тошко Йорданов отказа да подпише проектотешението, след като вчера ИТН се бяха съгласили то да се гласува". 

Това написа във Фейсбук депутатът от "Демократична България" Стефан Тафров и публикува факсимиле от решението на Народното събрание, което Ива Митева скъса, а Тошко Йорданов отказа да подпише, пише Епицентър.бг.

Днес след много скандали парламентът гласува от втори опит оттеглянето на кандидатурата на Пламен Николов като министър-председател. Получиха се 105 гласа „за“, 60 „против“ и въздържал се при кворум от 162 депутати.

Гласуването премина в отсъствието на самия кандидат-премиер, излъчен от най-голямата парламентарна група - "Има такъв народ" (ИТН), която получи първия проучвателен мандат.

Още в началото на заседанието партията отказа да участва в "този фарс". Според тях не било редно всички да се "вторачват" в ИТН, които, по думите на Ивайло Вълчев, ясно за заяви в началото, че кабинет ще бъде предложен само при набирането на нужната предварителна подкрепа.

След бурни скандали все пак 105 депутати казаха "да" на волеизявлението на Пламен Николов и така отпушиха конституционната процедура за преминаване към връчване на втори проучвателен мандат на ГЕРБ.

До абсурдния казус се стигна, след като депутатите от ИТН напуснаха пленарна зала и се установи липса на кворум.

След 15-минутна почивка народните представители отново се събраха, бе направена поименна проверка и последва ново гласуване, в което ГЕРБ осигуриха кворума.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!