„Започва разглеждане на решението как НИМХ да излезе от БАН, ако трябва ще се направят и законови промени“. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на брифинг в Министерски съвет. 

Министър Вълчев обясни, че на днешната среща от НИМХ отново са изразили искане за излизане от БАН. 

„Обсъдихме двата варианта, които дадохме миналата седмица, като по-приемлив се оказва вариантът за извеждане на НИМХ от БАН. Това решение ще бъде разгледано на общото събрание на БАН вероятно на 10 септември. Това е най-добрият вариант, който можем да изберем и за БАН, и за НИМХ“, коментира той, цитиран от Фокус.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес премиерът Бойко Борисов коментира случващото се между НИМХ и БАН и отсече, че "не мога да оставя държавата да е заложник на тези процеси, които текат там. Ако те не могат да го решат, ние ще го решим".

Министър Велчев посочи, че в следващите дни от БАН ще оформят предложението, за да не се налага да се правят законови промени. 

„Ако няма такова положително решение на БАН, ще предложим законови промени, които да бъдат за уреждането на НИМХ извън структурата на БАН“, обясни Вълчев.

„Ако Общото събрание на БАН вземе решение за изваждане на НИМХ, извеждането на Института може да се реализира много по-бързо. За реалистичен вариант говорим това да се случи на 1 януари 2019 г. Но ако се стигне до законово уреждане, това вече зависи от възможността на Народното събрание в най-кратки срокове да вземе решението. Мисля, че пак е реалистична датата 1 януари 2019 г.", обясни Вълчев.

„БАН ще направи всичко възможно да подпомогне процеса по извеждане на НИМХ от Академията, щом това е единственото решение“, това пък каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски на брифинга.

„Направихме предложение за финансова независимост на НИМХ към БАН, но колегите не го приемат. Затова се разбрахме, че въпросът за извеждане на НИМХ от БАН ще бъде поставен на Общото събрание. Това е единственото о решение, заради това БАН ще направи всичко възможно да подпомогне този процес“, обясни акад. Ревалски.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!