Гражданите ще гласуват и с изтекли лични карти или международни паспорти. С невалидните документи те ще могат да се легитимират пред секционните избирателни комисии у нас и в чужбина, съобщава "Труд"

Това реши днес парламентарната правна комисия с поправки в закона за извънредните мерки и действия срещу COVID-19. Те бяха приети с 14 гласа “за”, 7 против от БСП и нито един “въздържал се”. Очаква се днес текстовете да влязат на първо четене и в пленарната зала.

Промяната се отнася до всички избори, които се провеждат през 2021 година по време на извънредна епидемиологична обстановка, включително президентски, общински или за Европейски парламент. Гражданите на ЕС, които живеят постоянно у нас и имат право да участват в местния или евровота, също получават правото да гласуват с изтекли удостоверения за пребиваване в България.

Днес от МВР напомниха, че по действащия в момента закон за извънредната обстановка заради коронавируса, се продължава с 6 месеца валидността на личните карти и международните паспорти, които изтичат до 31 януари 2021 г. Това означава, че ако в документа е записано, че изтича на 31 януари, той ще важи до 31 юли включително.

Проблемът обаче е с всички лични карти и паспорти, чиято валидност изтича от 1 февруари 2021 г. нататък. Те трябва незабавно да се подменят, защото има опасност притежателите им да имат проблеми. Например - да получат отказ от административни услуги, да не могат да си получат пенсии или други социални плащания - детски надбавки или помощи за безработица, да им откажат банкови кредити, или да не им се признаят застраховки и други.

Шофьорските книжки, които също са документи за самоличност, имат удължена валидност заради COVID-19 със 7 месеца, но само до 31 декември 2020 г. Тоест - ако са до тази дата, също важат до 31 юли 2021 г., но ако изтичат след нея - от 1 януари 2021 г., притежателят им трябва незабавно да си извади нови, тъй като няма право да кара моторно превозно средство със свидетелство с изтекла валидност.

В деня на изборите паспортните служби отново ще бъдат отворени, тъй като хората, чиито документи за самоличност на повредени, унищожени, изгубени или откраднати, ще могат да гласуват само в случай, че представят в секционните избирателни комисии заявления за издаване на нови.

2,5 млн. документи са издадени през 2020 г., въпреки удължаваната валидност на някои от тях, уточниха експерти. Според тях за 2021 г., независимо от всички законодателни промени, се очаква да бъде заявено приблизително същото количество.