Окончателният нов състав на Европейската комисия (ЕК) се очаква да бъде обявен във втората половина на ноември, след отхвърлянето от Европарламента на кандидатите на Унгария, Франция и Германия по време на на редовните изслушвания в началото на октомври. До началото на месеца единствено новото предложение на Будапеща, Дан Ника, не беше получил одобрението от председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Това пише в. Труд.

Предвидените процедури в законодателното събрание на ЕС предполагат, че най-рано новият състав на ЕК може да започне работа на 1 декември 2019 г., след като получи задължителното одобрение в Страсбург.

Закъсняването на новата Европейска комисия не е прецедент, откакто ЕП получи правомощията да препитва кандидати за портфейлите през 2004 г.

Същата година Жозе Барозу успя да сформира комисията си три седмици след насрочената дата, а през 2009 му се наложи да чака до февруари на следваща година заради вещото представяне на българката Румяна Желева, което наложи второ изслушване за Кристалина Георгиева.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!