"Интересът към изборите не се връща с процедурата, а когато се появи нов играч на политическия терен, т.е. когато в менюто има нещо ново - в съдържанието, а не във формата. ... 

В последните десетилетия изборните процедури в България са по-скоро добри, опитвайки се да ги поправим, най-много да ги направим ужасни. Който е пипал изборните процедури от партиен интерес, обикновено сам е губил от това".

Това заяви пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на “Галъп интернешънъл болкан”.

"Както недалновидно беше фетишизирано машинното гласуване, така недалновидно е сега, в първата възможност, когато има мнозинство, да го променят", коментира още той.

По думите на Първан Симеонов партиите се готвят за избори, правейки се, че правят опити за съставяне на правителство:

Преди седмица малко се бяха повишили шансовете за правителство, но сега отново тръгнаха надолу. ... Бойко Борисов се е усетил, че е грешка да влизат в разделението статукво - промяна, а това разделение не е удобно на ГЕРБ, защото това е разделението от 2020 г.

 ГЕРБ иска да участва в разделението Изток - Запад. Спасени донякъде от войната в Украйна, защото тя направи така, че не гледаме към наследството на Борисов, а гледаме към фронта, те искат да разкажат себе си като западни хора".

Закриването на Обществения съвет към ЦИК той определи като симптом за самовгледаност на партиите, които не слушат другия и губят реална преценка кое е добре и кое е зле:

"Загубиш ли реална преценка за терена - губиш всичко в политиката. ДПС трябва да разберат този урок, защото, докато пренебрегват общественото мнение, ще стоят в ъгъла демонизирани. Не мисля, че тази роля им харесва. БСП показва симптоми само на свеждане до линията на Корнелия Нинова, готови са на всичко в името на оцеляването, но не на партията, а на председателката Нинова".

С връщането на хартиените бюлетини ГЕРБ, ДПС и БСП дават страхотен коз на своите противници, които ще развият целия фолклор за електронно гласуване и район "Чужбина", смята Симеонов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук