Днес сме обнадеждени. ЕК ни разбира и подкрепя във вижданията ни, че има несинхронизирани политики. С тези думи министърът на транспорта Росен Желязков коментира днешното одобрение на европейските държави за пакета „Мобилност”, който предвижда камионите да се връщат в страната, от която са, на всеки два месеца.

 „На 12 декември, когато бе среднощното заседание на триалога, бяхме наясно накъде отиват нещата. Последното предложение беше да се връщат на 8 седмици и знаехме какво е разпределението на силите.

Миналата седмица имахме много интензивни разговори с комисарите. Знаехме какво е предложението, как са разпределени силите, какво е квалифицираното мнозинство в Съвета. Идеята ни беше, че ЕК не е предлагала такава мярка и ние трябва да работим с Комисията, за да синхронизираме позициите”, коментира той пред bTV.

„Днес беше заседанието на КОРЕПЕР, където се гласува формално позицията на Съвета. Много малко не ни достигна да преборим квалифицираното мнозинство.

Същественото е друго – че ЕК излезе с декларация. Оптимистичното е, че ЕК заявява: Ние, като комисия, още отсега ще възложим връщане на превозните средства. Ако се окаже, че са верни вашите констатации за замърсяване на околната среда от движението на празни камиони, тогава това ще отпадне още преди да влезе в сила законодателният проект. 

Обнадеждени сме, защото до онзи ден не знаехме какво решението ще вземе комисията преди или след като влезе в сила. Комисията действа принципно и това ни дава много добри шансове”, посочи той и добави, че все повече държави се присъединяват към нас.

„Европейският парламент ще се занимава с темата през месец май следващата година. Следващите две години ще имаме още време", каза още транспортният министър. 

В заключение министър Желязков се обърна към превозвачите и ги призова да си гледат бизнеса и да си вършат работата.