Русия и САЩ ще могат да постигнат ново споразумение за ограничаване и редуциране на ядрените оръжия. Това заяви американският президент Доналд Тръмп пред репортери в Белия дом.
 

„Ще го кажа така: ако можем да сключим ново споразумение с Русия, чиято цел е намаляване и съкращаване на ядреното оръжие, това ще бъде от полза за целия свят. И наистина вярвам, че това може да се случи“, отбеляза Тръмп.
 
По думите му, той е заинтересован от възможни контакти с руския и китайския държавен глава Владимир Путин и Си Дзинпин, целящи намаляване на ядреното въоръжение в света с участието на Пекин.
 
„Вярвам, че ще се случи. Обсъждал съм го с президента Путин, както и с Китай. Китай беше много, много развълнуван от разговорите, както и Русия. Мисля, че в един момент ще имаме сделка“, посочи Тръмп.
 
Договорът, забраняващ ядрени ракети с обсег между 500 и 5500 километра, е едно от знаковите споразумения между Вашингтон и Москва от края на Студената война. Тръмп поиска изтеглянето на страната му заради разработвани от Русия ракети, които нарушават условията на споразумението. Притесненията на анализаторите са, че отпадането на договора може да доведе до нова ядрена надпревара между великите сили.