Властите на Съединените щати няма да правят съкращения в полицията или да намалят финансирането. Това обяви американският президент Доналд Тръмп в понеделник по време на среща с служители на реда в Белия дом, пише news.bg.

"Имаме отлични служители на реда, много се гордея с тях. Няма да има лишаване от финансиране, няма да има съкращения в нашата полиция. Нашата полиция ни позволява да живеем в мир", каза президентът.

Призивите за намаляване на финансирането на полицията често се чуват по време на протести в САЩ заради смъртта в Минеаполис на 46-годишния афроамериканец Джордж Флойд.

Ден по-късно и четиримата полицаи, замесени в ареста, бяха уволнени и обвинени.
Демократите в американския конгрес в понеделник внесоха законопроект, насочен към провеждане на мащабна полицейска реформа в отговор на масовите протести в страната.

По-специално инициативата забранява на служителите на реда да използват задушаващи техники, създава национална база данни за проследяване на нарушения на полицията, а също така забранява издаването на заповед в някои случаи, за да позволи на полицаите да влязат в къща без предупреждение. Като част от предложената реформа отговорността на служителите на реда се увеличава, включително за актове на насилие и произвол спрямо заподозрените.