Година след като стартира новата партийна медия на БСП – Българска свободна телевизия (БСТВ), тя преживява сериозен колапс заради финансов недоимък. Това призна донякъде и лидерът на партията Корнелия Нинова преди дни в сутрешния блок на bTV.

Именно Нинова наложи идеята БСП да има своя телевизия въпреки критиките, че това е скъпо начинание, което няма голям смисъл.

Тази седмица тя обясни, че е имало съкращения на журналисти от медията, а от 1 януари са налице и промени в програмата. Процес на съкращения действал и в централата на БСП на „Позитано“ 20.

Финансовите проблеми пък вероятно се дължат на рязко намалените партийни субсидии през юли 2019 г. Тогава ГЕРБ и ДПС успяха да наложат със закон финансирането на партиите да падне от 11 на 1 лв. на глас.

В края на годината последва нова корекция – субсидията стана 8 лв. на глас, но междувременно БСП явно е претърпяла сериозни щети.

В сутрешния блок на bTV Корнелия Нинова тази седмица каза: „Оптимизирахме максимално нещата, така че да не затворим телевизията и да продължим да работим“.

Според източници на бургаската медия „Флагман“, положението в БСТВ, която бе открита на 24 януари 2019 г., в момента е доста тежко.

Оставка преди нова година са подали изпълнителният директор Любомир Коларов и заместникът му Петко Тодоров.

Заради ограничените финанси била променена програмната схема. Отпаднал е сутрешният блок, но са били оставени всички публицистични предавания. Имало идея да се спрат и новините, но надделяло обратното мнение.

Социалисти се надяват в следващите месеци положението да се позакрепи и подобри с новото повишение на партийните субсидии.

Твърди се, че финансирането на БСТВ засега се подкрепя и чрез депутатите и прословутите две трети допълнителни пари, които те получават над възнаграждението си за подпомагане на дейността им като народни представители.