Вчера първо БЛИЦ съобщи, че министър-председателят Бойко Борисов е привикал рано сутринта правосъдната министърка Цецка Цачева в кабинета си на „Дондуков“ 1. Непосредствено след това се разбра, че тя хвърля оставка заради скандала с апартаментите.

Непосредствено след това Борисов прие оставката й. а първите й думи бяха доста интересни.

Преди няколко часа в личния фейсбук профил на Цачева пък се появи следният пост (публикуваме го без редакторска намеса):

„Оставката е личен акт, във времето назад съм показала, че мога да нося отговорност. Поех отговорността за загубата на президентските избори лично, еднолично и това се доказа с проведените след това парламентарни избори и партията ГЕРБ и към този момент управляваща, мандатоносител на кабинета Борисов 3. Не желая по никакъв начин името ми да тежи на премиера Борисов в тази вече предизборна кампания, нито пък на МС, на правителството като цяло, поради което считам, че решението ми е правилно, а то е споделено и от министър-председателя. Така се носи отговорност според мен“.

„Винаги, когато има подобен скандал, когато е замесено името на политик, личното ми виждане е, че трябва да се носи отговорност. Бях готова още в четвъртък с подаване на оставка.  Беше коректно да изчакам министър-председателя г-н Борисов да се завърне в България от Брюксел“, коментира Цачева рано тази сутрин в предаването на БНТ „Денят започва с Георги Любенов“.

Тя каза още, че в петък сутринта е поискала да бъдат извършени проверки и установени фактите дали има отношения с фирмата продавач, както и произхода на средствата.

Цецка Цачева беше категорична, че оставката не е по искане на премиера, а двамата са споделили общата позиция.

„В интерес на ГЕРБ и на правителството е този акт, който аз извърших“, каза Цачева и допълни, че се е консултирала с нотариуси и адвокати. 

„Да оставим проверката да установи кое как е“, призова тя.

„Работя 10 години, за тези години имам някакви спестявания, не се притеснявам, нека да се проследи“, коментира Цачева.

Тя заяви, че няма взаимовръзки с фирмата по линия на свързани лица. По думите й не може да бъде пускано в пространството твърдението за лобизъм в законодателството, тъй като това е нещо, което трябва да бъде доказано.

Според Цачева вероятно някъде нещо не е направила както трябва, но като юрист беше сигурна, че сделката е спрямо законите на страната.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!