Една от темите, по които трябваше да дискутират кандидатите за президент - Румен Радев и Цецка Цачева, бе бежанската криза и влиянието й върху България. Това обаче се превърна в нова трибуна за нападки помежду им.
"Проблемът с бежанците е едно от най-големите предизвикателства не само за България, но и за Европа. Немислимо е да се справим сами с проблема - трябва ни и помощ от Европа. Въпреки, че направихме много - ограда, допълнителна охрана и други. Европейските ни партньори признаха, че добре пазим границата си", каза Цачева по темата за бежанската криза.

"Да, усилията са добри, но те започнаха през последните два месеца. Защо на места още няма ограда по границата, че и е в пъти по-скъпа от предвиденото", започна Радев, но Цачева го прекъсна: "Кандидат на БСП да задава въпрос на кандидат на ГЕРБ за строителство е немислимо. Питате защо оградата по границата не е завършена или на места по-скъпа? Знаете, че всичко е от терен и качество".

"Преграждане на границата, повече ограда и пресичане на каналджийството", така Радев очерта визията си за справяне с мигрантите, Той обаче пожела и ревизия на Дъблинското споразумение".

На въпрос как ще реагират, ако има струпване на голяма група бежанци на южната ни граница Радев отговори, че ще свика незабавно съвета за национална сигурност, за да се събере пълна информация и се набележат мерки. Цачева обаче му напомни, че това е само съвещателен орган. В този момент трябва да се използва незабавно оперативната група от 1500 души на граничната и морската охрана на границите и да се парира този бежански натиск с цялата строгост на закона, бе категорична Цачева.


Дебатът може да гледате НА ЖИВО ето тук:

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!