Решаващият дебат между двамата кандидати за "Дондуков" 2 - Цецка Цачева и генерал Румен Радев влезе във финалната права. Двамата ще се явят на балотаж тази неделя, но преди това направиха последна дискусия помежду си в ефира на БНТ.
"Хората са обвзети от чувство на безпътица", така Румен Радев започна своето изказване по повод днешната знакова дата за българската история - 10 ноември. 

Опонентът му Цачева заяви, че в последните години българите са обвзети от "надежда, ентусиазъм и подем". "България се върна отново в Европа", категорично заяви тя.

"Двете основни грешки на прехода са, че хората имаха големи надежди за бърза промяна, приоперитет и добър живот. Няма и справедливост и на практика много хора не могат да се възползват от демокрацията и да изхранят и научат децата си", каза Радев.

Цачева обаче веднага го попита няма ли Българската социалистическа партия вина за това. 

Двамата говориха и за избора на нов президент за САЩ

"Това е изборът на Америка, но тепърва ще видим дали е за добро или не. Ако аз бъда избрана за президент на България ще работя активно с него", обеща Цачева.

Радев обаче я захапа: "Преди време казахте, че повече харесвате Клинтън - как ще работите с Тръм?".

"Хилари е политик, който е известен и затова е по-предвидима и за мен, и за ЕС. Тръмп е ново лице за политиката и аз не го познавам", отвърна му кандидатът на ГЕРБ за "Дондуков" 2.

"Тръмп може да повлияе на политиката на целия свят, но ние имаме традиционно добри отношения със САЩ. Така че смяната на една личност няма да повлияе неблагоприятно на отношенията САЩ - България", заяви кандидатът, подкрепен от БСП.

Бъдещите отношения САЩ - България

"Първото, за което ще говоря при среща с новия президент на САЩ ще е за темата "Сигурност", категоричен бе Радев.

"Стратегическите отношение, които имаме, ще бъдат основата, върху която ще водим диалог", каза пък Цачева, но тя бе категорична, че ще постави и въпросът за визите.


Бъдещи отношения България - Путин

Попитани, ако се срещнат с руския президент Владимир Путин какво ще му заявят те казаха:

"Категорично и любезно бих заявила на Путин, че водим прагматична политика, отстояваща интересите на страната ни. Бих го поканила и в България", каза Цачева.

"Отношенията ни с Русия трябва да бъдат поставена на ясна прагматична основа. Бих поискал да си върнем пазарите в Русия. Между двата народа има огромна вековна и духовна връзка", каза Радев.

Скандал проруски - проевропейски кандидат

Цачева обаче припомни, че световната преса писа, че в България на балотаж отиват проруски и проевропейски кандидат - "Вие като какъв се определяте?".

"Не сте ми шеф и няма да отговарят", заяви Радев, но в крайна сметка се определи като "проевропейски".

Дебатът между двамата кандидати за "Дондуков" 2 може да следите на живо от ТУК!

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!