От пресофиса на Симеон Сакскобургготски излязоха с информация и подробности за срещите му в Саудитска Арабия през миналата седмица, когато наша делегация, водена от премиера Бойко Борисов, бе на посещение в кралството.

 

"Българското царското семейство има дългогодишни добри отношения със Саудитската кралска фамилия още от времето на крал Фейсал, а сегашният крал е петият, с който се среща Негово Величество. "Радвам се да Ви видя отново!", с тези думи Кралят посрещна Негово Величество.

 

За първи път двамата се запознават в Мадрид в началото на 80-те години, когато Кралят е все още принц", се припомня в прессъобщението.

Изреждат се поредицата от жестове на уважение, направени към Царя от домакините заради фамилните връзки, както и частната вечеря, дадена в негова чест от принц Султан, най-големият син на краля, който е и първият и единствен мюсюлманин, летял в Космоса. Той бе и сред участниците в колоритния танц със саби.

"Българският премиер се срещна и с Негово Кралско Височество Мохамед бин Салман бин Абдулазиз ал-Сауд, престолонаследник, заместник министър-председател и министър на отбраната на Кралство Саудитска Арабия. Като знак на уважение беше разчетен жестът на престолонаследника да дойде лично в двореца, където беше настанена делегацията ни. Всеки от министрите имаше работна среща със съответния министър от Саудитска Арабия, които срещи пред журналисти Негово Величество оцени като голяма възможност на насърчаване на инвестициите. Той специално подчерта, че интересът към България е бил голям.

Вечерта, след официалната вечеря царят и премиерът се включиха в изпълнението на арабския танц със саби арда, който според традицията е знак на уважение и приятелско отношение. В танца участва и принц Султан бин Салман бин Абдулазис Ал-Сауд.

 

Той е най-големият син на краля и дългогодишен познат на Цар Симеон. Като председател на Саудитската комисия по туризъм и национално наследство неколкократно през последните години двамата се срещаха на форуми на Световната организация по туризъм в Мадрид, Китай, а през октомври 2016 г. принцът посети Негово Величество в двореца "Врана".

Пред представителите на бизнеса в нашата делегация Сакскобургготски признал, че е усетил подчертан интерес към България и желание за задълбочаване на бизнес обмена, които следва да бъдат използвани в конкретни икономически проекти.

 



 



БЛИЦ припомня, че както премиерът Бойко Борисов се весели по арабски обичай, така и Сакскобургготски въртя саби в Рияд.

Уникални кадри от среднощното забавление може да видите ТУК!