Конституционалистът д-р Борислав Цеков от Център за нова Европа написа коментар в социалните мрежи по повод изказване на Бойко Борисов. По думите му в политиката огромно значение имат знаците и словесните кодове. Ето какво написа Цеков в личния си фейсбук профил:

В политиката огромно значение имат знаците и словесните кодове. Изявлението на г-н Борисов за подкрепа на Терзиев в последния момент, е имено такъв знак и съдържа такъв словесен код. То е подкрепа само по форма, но по съдържание и като внушение към избирателите е не-подкрепа.

След като вече е запалил в редиците на ГЕРБ „огъня на бунта“ срещу ППДБ с изявлението „по-добре за държавна собственост...“ и че ППДБ „мърсуват“ срещу ГЕРБ, тази вечер какво казва: „Ние трябва да подкрепим кандидата на правителството“.

Подчертавам думите „на правителството“. В момент, в който около другия кандидат, Ваня Григорова, се концентрира все повече протестен вот срещу ППДБ и изцяло доминираното от тях правителство, да обозначиш някого за „кандидат на правителството“, означава да насочиш допълнителен протестен вот към него. Това е политически код, който действа автоматично на част от избирателите, които са срещу правителството, а такива има и в редиците на ГЕРБ.

Много изкусно изявление на г-н Борисов. Да му мисли „кандидатът на правителството“ с този надигащ се антиправителствен гняв, подсилван от политическата нелепост, интелектуална несъстоятелност и мракобесен морален товар на самия кандидат.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук