Първата дама Десислава Радева ще бъде неотлъчно до новоизбрания президент по време на встъпването му в длъжност. Тя ще се появи на площад “Св. Ал. Невски” заедно със съпруга си на 22 януари. Това става ясно от сценария за тържествената церемония по встъпване в длъжност на новия държавен глава. 

Румен Радев ще произнесе програмната си реч още на 19 януари пред депутатите. Тогава ще е клетвата му в парламента. Народни представители очакват още в този първи тържествен момент да го придружи и съпругата му Десислава. 

Докато церемонията в четвъртък ще мине изцяло под знака на новия президент, на тази три дни по-късно - в неделя, акцентът ще е върху прощалната реч на отиващия си Росен Плевнелиев. 

Но сценарият за 22-и специално описва участието на първата дама. Г-жа Радева ще се включи, след като двамата президенти приемат тържествения марш на почетния караул под звуците на камбанен звън от “Св. Ал. Невски”. 

Тогава е предвидено заедно със съпруга си тя да се отправи за поздрав към българските официални лица и към представителите на дипломатическия корпус. 

След тази церемония двамата президенти и г-жа Радева, придружени от своите вицета, ще се отправят към храм-паметника “Св. Ал. Невски”, където ще бъде отслужена литургия. Там те ще запалят свещ, уточнява и "24 часа". 

20 минути по-късно Радев, Радева и вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъдат посрещнати на парадния вход на “Дондуков” 2 от Плевнелиев и вицето му Маргарита Попова. Предвижда се стар и нов държавен глава да имат кратка среща на четири очи. 

Пълната програма на встъпването на длъжност на Румен Радев може да видите ТУК!

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ПО ГОРЕЩАТА ТЕМА