3300 машини, предназначени за гласуване на европейските избори на 26 май, вече са доставени на склад в София. Това обявиха от Централната избирателна комисия (ЦИК) в четвъртък, предаде БГНЕС.

Машините са нови и са произведени тази година в Тайван по дизайн на „Smartmatic“, специално за евровота у нас и вече е започнал процесът на тяхното одитиране. „Машините са напълно готови за изборния процес“, увери Веселин Тодоров, изпълнителен директор на фирмата-доставчик „Сиела норма“.

Във връзка с публично оповестената информация за манипулация на изборите във Венецуела, където също се е гласувало с машини на „Smartmatic“, Тодоров обясни, че вотът там е проведен перфектно от гледна точка на машинното гласуване, а фирмата не носи отговорност за последвали нарушения. Именно затова тя е прекратила и договора си с венецуелската държава.

Експедирането на машините в секциите ще започне на 24 май. „Имаме сложната задача да посетим, обслужим и поддържаме процеса в много градове и села“, обясни Тодоров.

Според последните промени в Изборния кодекс за настоящите европейски избори с машини ще се гласува в 3 000 секции, а на следващите местни избори – в 6 000. Оттам нататък страната ни поема по пътя на пълното въвеждане на машинно гласуване.

В петък пък предстои да бъде готов предварителният одит на машините. Според екипа, който го извършва, те са доста по-надеждни и функционални от тези през 2016. „Имат своите пропуски и ще ще бъдат предложени процедури за тяхното коригиране“, обясни доц. д-р Златогор Минчев от БАН, който е член на проверяващия екип.

Как се гласува машинно?

Първо се снема самоличността на избирателя от секционната избирателна комисия. След като устно заяви, че желае да гласува машинно, му се дава електронна карта, която да постави в четеца на машината. Екранът визуализира изборната бюлетина, върху която гласоподавателят трябва да отбележи своя вот. След гласуването от машината излиза разписка, която се сгъва и поставя в специално определена кутия, различна от урната за хартиени бюлетини. Тестовете показват, че машинното гласуване отнема само няколко секунди и не е по-сложно технически от използване на банкомат.