Резултатът от националния референдум зависи от избирателната активност, коментира за БТА говорителят на ЦИК Цветозар Томов.
"Резултатът зависи от две неща. На първо място - от избирателната активност, защото, за да има задължителна сила решението, активността трябва да е по-висока, отколкото на последните парламентарни избори, когато гласуваха 3 500 585 граждани", заяви той.

По думите му още не е ясно дали на тези избори, конкретно за референдума, ще гласуват повече хора, или няма да се надмине това число.

Второто условие е отговорите "да" на въпросите да надхвърлят 50% от гласовете. Ако бъдат спазени тези две условя, решението ще има задължителна сила, посочи още говорителят на ЦИК.

Процентът на отговорите "да" се изчислява като съотношение на всички отговори "да" и всички участвали на референдума. Това означава, че се вземат отговорите "да" на конкретния въпрос и се делят на броя на участвалите в референдума. "Може и да не са отговорили на този въпрос конкретно, може да са пуснали недействителна бюлетина, или празен плик, но щом веднъж са получили бюлетина, те се броят като участници в референдума. Така че сборът от отговорите с "да" и "не", изчислен в проценти, няма да дава 100 на 100", обясни Цветозар Томов. 

ОЧАКВАЙТЕ В БЛИЦ ЕКСПРЕСНА ИНФОРМАЦИЯ ОТ ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ И РЕФЕРЕНДУМА