Ще имаме решение кога ще се преминава от машинно към гласуване с хартиени бюлетини, но е рано да опишем хипотезите и да определим как да действа СИК, когато това се случи. Това обясни пред БНР Росица Матева, заместник-председател на ЦИК.

Тя припомни, че като представител на Обществения съвет към ЦИК е провеждала демонстрация на гласуване с машини: "Смятам, че машинното гласуване не отнема повече време от вота с хартиена бюлетина". Матева съобщи, че ЦИК ще направи експеримент за времетраенето на машинния вот, за да преценят дали в някои секции няма да е необходимо да се поставят по две машини.

Според нея изборите с машини ще бъдат не само по-честни и по-прозрачни, но няма да има недействителни гласове. "В момента предстои назначаването на председателите на районните избирателни комисии (РИК). Имаме постигнато съгласие от политическите сили само за 6 от 31 комисии. Срокът е до петък (21 май) да ги назначим и имаме намерение най-късно от утре да започнем да ги назначаваме", обяви заместник-председателката на ЦИК.

ЦИК предвижда да проведе присъствено обучение на членовете на секционните избирателни комисии (СИК), което да е задължително с машините за гласуване.

Росица Матева коментира, че българските граждани, които ще са на почивка в чужбина, ще гласуват по-лесно, отколкото, ако са на почивка в България: "От много години традиционно в България се гласува по постоянен адрес или по настоящ, за който да е подадено заявление 14 дни преди датата на изборите".