Наименованието на коалицията може да съдържа само наименованието на една или няколко от партиите в състава на коалицията, съобщава "Труд".

Тази нова разпоредба е приела Централната избирателна комисия в сряда в правилата за регистрация на участници на парламентарните избори на 4 април. Такова ограничение досега не е въвеждано от ЦИК, а в Изборния кодекс е записано само за местните коалиции на местни избори.

Докладчик на точката е Мария Бойкинова от квотата на ГЕРБ, но вносител на конкретната поправка е председателят на комисията Александър Андреев.

„Наименованието на коалицията може да съдържа имена или пък други наименования, които биха могли да подведат в заблуждение всички онези избиратели, които подкрепят регистрацията на коалицията или съответно биха гласували за коалицията. Имаме такива случаи по отношение на коалиции в предходни избори“, мотивира се Андреев на заседанието. Предложението му е прието с 16 гласа „за“ и един „против“ - на Бойкинова.

С протестни декларации срещу решението излязоха няколко малки партии - „Възраждане“, Единна народна партия, „Движение България на гражданите“, както и движението на Мая Манолова „Изправи се.БГ“, а от обединението „Демократична България“ (ДСБ и „Да, България“) обявиха, че ще го обжалват в съда.