Колегите от ГЕРБ сякаш забравят само преди няколко месеца какво се случи. Номинациите на ПП-ДБ са ясните политически лица, които вие знаете като бивши депутати - Асен Василев, Андрей Цеков и т.н. Зад тях заставаме чисто партийно на 100% .След това решихме, че за другите позиции, за които нямаме политически номинации, ще търсим експерти. За МВР беше важно този човек да е политически необвързан, защото идваха местни избори.

Това заяви в ефира на Нова тв съпредседателят на ПП Кирил Петков, отговаряйки на обвиненията за вмешателство от вътрешния министър Калин Стоянов.

"И ние и ГЕРБ отказвахме няколко имена, предложени от другите. Стоянов бе предложение от ГЕРБ, но ние искахме да го интервюираме. Тогава Стоянов каза, че аз съм първия човек, който говори с него. Решихме, че този човек си струва заради будните му позиции в миналото", каза той.

"Няма наши-ваши. Беше нает и предложен от опозицията като експерт. Той е млад и неполитически обвързан. Тогава той каза, че ще помисли и иска да се консултира с жена си. После отговори, че е съгласен", заяви той.

"Ние го приехме като един чист експерт. Той говори за опит за вмешателство. Август месец сме разпуснати, но от новините научаваме, че той сменя 17 шефа на областни дирекции на МВР, без да говори с никого. Това е негово право. Когато обаче сменяш 17 души, това с какъв мотив го правиш. Тогава отидох и го питах дали е сигурен, че никой не му влияе за тези назначения. Питах го защо го прави изненадващо от днес за утре", заяви той. 

По думите му последният му разговор със Стоянов е от средата на август. Според него от ПП-ДБ са много внимателни, защото сглобката е сложна. 

"Това, което ме учуди сега, е друго. Аз лично не съм му искал оставката, а от ПП му я искаме. Едното нещо, за което му я искаме оставката, е реакцията му след кадрите от протеста. Ако беше казал, че служителите са се справили перфектно, но е недопустимо да се бият граждани по кафенета и ресторанти и ще се боря против това, добре. А той на следващата сутрин излезе и каза, че всичко е наред", заяви Петков. 

"Не искаме държава, в която за МВР е нормално да бие гражданите с палка, а министърът да каже не само, че всичко е окей, а и е бил на кино", заяви Петков.

"Как носиш отговорност като министър, когато виждаш какъв голям протест се заформя, а ти отиваш да гледаш филм", каза той. 

Петков призна, че е притеснен и от това, че ГЕРБ и ДПС бранят министъра, още преди да са излезли всички факти: "Скочиха, сякаш е на живот и смърт ситуацията", добави той.

"Калин Стоянов е отговорен за МВР. Недопустимо е, когато столицата гори, ти да си на кино", добави експремиерът.

По думите му от днес вече Стоянов е отговорност на ГЕРБ и ДПС, които го пазят и поздрави Денков за позицията, че не иска да е премиер на такова правителство, ако Стоянов не вземе мерки. 

Мира Иванова и Виктор Николаев обаче буквално закопаха Петков и го притиснаха ъгъла с въпрос защо ПП-ДБ обясняват, че не са в коалиция с ГЕРБ и правителството си е тяхно, но когато има гаф, прехвърлят калта в градината на другите и обясняват, че виновните са техни кадри:

"Нямаше нито един министър, който да вярваме, че има политическа обвързаност, освен Мария Габриел .Експерти бяха предлагани от двете страни. Г-н Йоловски е наш експерт, но според нас не се е справил добре. Това, което научих от цялото упражнение с експертите, е че е много по-добре да има ясно политически назначения, където всеки да носи ясна отговорност", категоричен бе Петков.

Николаев притисна Петков дали наистина го е шантажирал:

"Не се сещам за нищо конкретно, от което може да се извади такъв извод", каза той и добави, че Йоловски си говори с прокуратурата и разследването там трябва да приключи.

Изведнъж Виктор Николаев и Мира Иванова обявиха, че по телефона им звъни вътрешният министър Калин Стоянов, който иска да се защити от обвиненията на Петков: 

"Срещата с него не е била една, а няколко в МВР. Това може да се провери. Освен срещите имаше и множество телефонни разговори, в които господин Кирил Петков се опитваше да се намесва в дейността и кадровата политика на министерството“, каза той.

„Става въпрос конкретно за това кой служител на какъв ръководен пост да се сложи и съответно да не махам някои директори, които към онзи момент са били на дадена длъжност, а исках да ги махна. Искам да кажа, че съм против  полицейското насилие, но съм и против насилието спрямо полицаи“, добави Стоянов.

„Не толерирам такова поведение. Всеки ще понесе своята дисциплинарна отговорност“, коментира още министърът.

Първо искам да попитам министъра, той от август месец чувал ли е обаждане от мен“, запита Петков.

„А до август месец?“, запита Стоянов на свой ред.

Експремиерът го попита дали е чувал от него някога име и колко са били срещите в МВР с него:

„Това е лесно проверимо. Ще ви кажа колко са, като проверя“, отвърна Стоянов.

Петков запита и той ли е единственият лидер, с който Стоянов говори:

„Разговори с Пеевски и Борисов съм имал в пленарната зала и в кулоарите на парламента. Разговори с вас съм имал в министерството и по телефона. От 17 август не съм имал разговори с никого. Искам да припомня на г-н Петков, че оперативното ръководство в службите е поверено на главсекът на МВР“, каза Стоянов.

"Разговорите приключиха когато Петков разбра, че няма да се поддам на влиянието му", уточни Стоянов.

"Не, приключиха, като обещахте да се справите с месните избори. Вие в момента трябва да направите така, че МВР да не изпада в ситуация, като онази вечер", контрира Петков и добави:

„Следващият път, когато има такъв протест, не ходете на кино".

"Важно е на терен да има професионално ръководство. Ако искате, отидете вие там, да видите от първи ред какво е", върна му топката Стоянов.

"Ще отида, определено няма да съм до вас в киното", присмя му се финално Петков.

С тези думи разговорът приключи, а Виктор Николаев и Мира се пошегуваха, че ще има и ново позвъняване.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук