Стихове, нападки и брилянтни сравнения за живота и политиката в държавата роди спорът на депутати върху предложението на БСП да се наложи диференцирана ставка за ДДС на хляба и лекарствата, плащани от НЗОК. Предложението бе направено в Закона за корпоративното подоходно облагане, който се обсъжда цял ден на второ четене.

Управляващите от ГЕРБ нападнаха БСП за предложението им. Депутатът Тома Биков каза от трибуната, че то стимулира фармацевтичните компании, а не постига сваляне на цените на хляба и лекарствата. А това провокира страховита атака от депутата от левицата Антон Кутев към Биков. „Не социализмът, а Тома Биков е лъгал, че като стане депутат,, ще инициира проверка на Цветан Цветанов. Сега ще цитирам ваши думи: „Ако бъда избран за депутат, ще бъда един от хората, които ще инициират проверка в парламента на цялостната дейност на Цветан Цветанов като вътрешен министър. Няма да спра, докато не видя този човек обвинен и осъден за всички престъпления, които е извършил през последните четири години. Случаите са стотици. Трябва веднъж завинаги да покажем, че след всяка ваша злоупотреба, ще има справедливост". Станахте депутат, започвайте от Цветанов”, каза Кутев, цитиран от "Флагман". 

Тома Биков, който е един от най-верните депутати на ГЕРБ, не остана длъжен и отговори: „Разкайвам се другаде – в някоя православна църква, не пред другарския съд на БСП. Ако искате да превърнете парламента в Пленум на БСП...”.

Биков продължи: ”Когато съм говорил глупости някога, не значи, че трябва да ги говоря цял живот, както правят социалистите. Вие 300 г. говорите и пак ще продължавате. А и сега говорим за ДДС, не видях каква е връзката за тази нападка”.

Градусът съвсем се вдигна, а вдигне ли се, реч не пропуска депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски и той пак рецитира стиха за "особено крадливата партия БСП" и обяви, че демагогията им е преляла чашата.
„Вие създавате фалшиви новини, и аз ще ви кажа една - аз пък имам черен печат за Северна Корея”, каза иронично той.

Славчо Велков пък не пропусна да отвърне на ГЕРБ ни в клин, ни в ръкав: „Огромна част от пенсиите на българските пенсионери са по-ниски от кръвното налягане”.

В крайна сметка предложението на БСП за диференцирана ставка на хляба и лекарствата не беше прието.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ