ЦИК бави произнасяне по казуса "ДПС", коментираха юристи, които предупредиха, че заради мърлявата работа на председателката Камелия Нейкова, нито една от двете фракции може да не успее да се регистрира. Припомняме, че именно тя се оказа свързана със СБОР, една от партиите от коалицията на кръга на Доган.

Комисията бави произнасяне по казуса ДПС, а заради мърлявата работа на Нейкова, нито една от двете фракции може да не успее да се регистрира за изборите.

Вместо да се произнесе веднага по казуса с регистрацията на ДПС-тата след изтичане на срока днес в 17 часа, ЦИК го удари на почивка - и днес, и утре. 

До 17 часа само от коалиция на дерибеите "Демокрация, права и свободи - ДПС" са внесли възражения по указанието и двете коалиции да изключат от състави си партия ДПС. От ДПС-Доган да подали жалба във ВАС срещу указанията на ЦИК, които не са оформени като решение. Юристи обаче твърдят, че след като указанията са гласувани, те са решение, т.е. могат да бъдат оспорвани пред ВАС, писа "Труд".

От ДПС с председател Делян Пеевски не са възразили пред ЦИК, нито до този момент са обжалвали пред ВАС.

Очакваше се още след 17 часа ЦИК да откаже регистрация и на двете ДПС-та. Тогава и двете фракции щяха да имат основание за възражения пред ВАС. На практика нито едно от двете ДПС-та в дадения срок не изпълни абсурдните указания на ЦИК.

След дългата почивка на ЦИК обаче решение ще има най-рано в понеделник. След него фракциите ще могат да се жалват във ВАС, а магистратите имат тридневен срок за произнасяне, т.е. до сряда. Тогава обаче изтича срокът за регистрация за участие и ако трябва да се събират нови подписи, това ще е невъзможно.

Юристи обясниха, че нови подписи ще се наложи да се събират, ако се променят наименованията на коалициите, в които двете ДПС-та участват.