Журналистът Илхан Андай зарина с критика президента Румен Радев. По думите му държавният глава е изваден от релси и бърка като цяло с позиции. Днес за пореден път президентът пробва брутално да се намеси в изборния процес, опитвайки се да командва ЦИК и да притиска политическите партии.

"Държаният глава не бива да прави продължение на онова обръщение на ДПС, където ДПС виждайки, че не могат да си решат проблемите вътре, защото има един блокаж, те едва ли не призоваха всички партии, всички институции да работят срещу председателя на парламентарната група на ДПС", обясни журналистът в ефира на Нова телевизия и допълни:

Той в момента се опитва да покаже голямото зло и малкото зло. Няма такъв филм. Проблемът Делян Пеевски и Ахмед Доган е проблем на ДПС. Малко радостно е за електората, че след толкова дълго чакане дойде свободата и демокрацията в тези райони".

Според Андай разделението в ДПС е между много милионери, дори милиардери, между прословутата алчност от една страна и истинските депесари – от друга. Разделението млади - стари или север юг остава на втори план, смята журналистът.

Какво се случва в ЦИК, ВИДЕО издава истината

Според Андай обаче след като ПП-ДБ са един от проектите на държавния глава в предходните парламенти, той сега се опитва в 51-то НС с др проект.

"Един негов проект да руши всичко останало, което да му отвори едно свободно трасе за следващия парламент.

Такъв проект е фракцията на Доган",

посочи Андай.

Андай коментира и ситуацията с ЦИК и ДПС.  

По думите му ЦИК не е започнала работа по регистрацията в посочения час и ден, а доста по-рано. Андай напомни и връзката на секретарката на ЦИК, която е и част от ЦОБ на ДПС - Севинч Солакова.

"Не може да се открие решението, т.е. нейното волеизлияние, че се е отказала от ЦОБ", обясни Андай пред Любо Огнянов ситуацията със секретарката.

Според него тя да прави избори е все едно Тодор Живков да упълномощи Цола Драгойчева.

„Така беше допуснато народни представители да превърнат фоайето на комисията в хостел. Там дори нощуваха депутати. Би било достойно и двата лагера да обжалват, а не само единият, а другият да предприеме ход с подписката – да отиде и да внесе искане – „ние сме ДПС и искаме да участваме на изборите”. Започнатият мач трябва да бъде завършен”, твърди Андай.

Скандал: Къртицата на Доган в ЦИК вкарала дерибеите през задния вход

Той подчерта, че Доган дължи отговори, най-вече той ли е създал партията ДПС или Андрей Луканов, за да попречи на СДС да спечели изборите с гласовете на стотиците хиляди български турци.

България ще се управлява от евроатлантическо правителство. При Пеевски евроатлантизмът е доказан, докато при Доган остават съмнения за връзки в източна посока. Съмнявам се някой да пусне Доган през парадния вход на властта, категоричен бе Андай.

„От този час нататък, каквито и решения да вземе ЦИК по отношение на ДПС, те ще звучат като предизборен дразнител, но няма да имат правна стойност. Всичко е в полето на Върховния административен съд”. Това заяви журналистът относно казуса с регистрацията за изборите на двете фракции на партията.

Припомняме, че в 17.00 ч. в събота изтече срокът, който Централната избирателна комисия даде на двете коалиции „Движение за права и свободи - Ново начало" и „Демокрация, права и свободи - ДПС" да представят документи, които да показват, че партията ДПС не е част от състава им. 

Това се наложи, тъй като според изискванията на Изборния кодекс една партия може да участва във вота само в една коалиция. В момента ДПС присъства и в двете коалиции.