Бойко Борисов попитал дали "Възраждане" запазва позицията си за геополитическата ориентация на България и базите на НАТО у нас по време на лидерската си среща с Костадин Костадинов в парламента днес. Това разказа заместникът му Цончо Ганев в ефира на БНТ.

Ние сме парламентарна република и когато се правят предварителни споразумения по политики, не го одобряваме. Когато приемат общи закони те са коалиция. Правителство на малцинството може да има само, ако реши ГЕРБ. Те имат ясно изразена коалиция с Продължаваме промяната. Те се спазариха и за комисиите. Избирателната активност в България е толкова ниска заради точно такова поведение. Избирателите са разочаровани. Ние от „Възраждане“ сме ясен и точен политически субект, посочи Ганев.

"Всеки един парламент има три ключови гласувания, които са свързани с избор на председател, на правителство и на бюджет. Ние нямаме нищо против личността на Росен Желязков, а на цялата политика, която строи зад него в лицето на ГЕРБ и ПП-ДБ", обобщи той.

Той обясни, че въпреки че от партията му искат другите лидери да влязат в затвора, това не ги прави "талибани, които да нямат разговори с тях". Ганев обърна внимание, че срещата е станала след договорката за избор на председател на парламента и след като вече е имало мнозинство.

Иначе от "Възраждане" нямали нищо против Росен Желязков като човек. Те имаха и своя кандидатура за поста председател на НС - Петър Петров.

Лидерът на ГЕРБ се среща с другите лидери Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ и Тошко Йорданов още миналата седмица.

"Това е политическа сила, която не се различава по никакъв начин от ГЕРБ", обясни Ганев защо от партията му днес осветиха бившата стая на "Демократична България" в парламента. "Те са носители на всичко, свързано с ГЕРБ, включително и на моралното разложение", каза още той.

Три са ключовите политически гласувания в парламента - избор на председател на парламента, излъчване на кабинет и приемане на бюджет, обясни той.

"Дали ще има правителство зависи единствено от американския посланик и натиска, който той ще окаже върху управляващите две коалиции", каза Ганев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук