21 октомври е ден на равносметка, на уважение и гордост към генерал Васил Делов и българската армия. Това каза Цвета Караянчева, народен представител от Кърджали, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ, цитирана от "Фокус".
Кърджали има своя освободител и тази свобода е извоювана на бойното поле с кръвта на българските войници, заяви Караянчева. „Ген. Делов е човекът, който освободи Кърджали и е достоен български защитник не само на земята, но и на цивилното турско население. Един изключително толерантен мъж. Човек, който не е позволил да бъде унижен нито един военнопленник, нито един жител на местата, където е бил.

Пример е за воинска доблест и за човешки добродетели. Отново ще поднесем цветя пред паметника му. Най-тъжното е че същите тези политици от ДПС отиват, поднасят цветя на паметника му, говорят хвалебствени думи, а в същото време нямаха доблестта да го признаят за почетен гражданин на Кърджали“, обясни народният представител. Цвета Караянчева каза още, че срамът от проваленото обявяване на ген. Делов за почетен гражданин на Кърджали преди 4 години може да бъде откупено, ако отново бъде предложен днес.