Оперната прима Райна Кабаиванска беше сред наградените от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева български и италиански граждани по повод 24 май. Председателят на парламента беше начело на българската делегация, която традиционно посещава Рим и Ватикана за отбелязване на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.

На приема в българското посолство в Рим присъства и председателят на парламента на Република Северна Македония Талат Джафери, заедно с македонската делегация, която е в града за честването на 24 май.

Наградени за принос за развитието на българо-италианските отношения бяха още проф. Джузепе Дел Агата - италиански българист, литературовед, преводач, професор в Университета на Пиза; Джино Марота – кмет на град Челе ди Булгерия, проф. Красимир Станчев - дългогодишен преподавател по български език в Университета „Рома Тре“ в Рим; Жана Яковлева - директор на Българския културен институт в Рим; Нели Атанасова - председател на Културна асоциация „Феникс” в Рим.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева отбеляза, че 24 май е празник, който ни събира и вдъхновява и в днешния век на информационни технологии ни кара да пазим чисто изворчето на духовността, за да можем и ние, и нашите деца да черпим с пълни шепи от него.

Тя припомни, че светите братя Кирил и Методий са провъзгласени за съпокровители на Европа от папа Йоан Павел Втори и това е хубав символ за обединена, просветена и просперираща Европа. Цвета Караянчева изрази благодарност на председателя на парламента на Република Северна Македония Талат Джафери, че с неговата делегация присъстват на празника в българското посолство. Общата история ни дава голяма сила и възможност да гледаме напред, да бъдем обединени и силни, заяви тя.

По думите на Цвета Караянчева българите са благословени, че живеят в хилядолетна държава, която има уникална природа, прекрасен фолклор и забележителна история. 24 май е особен празник – той ни събира, вдъхновява и ни кара да се чувстваме специални, заяви председателят на Народното събрание.

На тази дата всеки един от нас може да каже: “И ний сме дали нещо на света и на вси славяни книга да четат“, добави Цвета Караянчева. Посланикът на България в Рим Тодор Стоянов посочи, че 24 май е най-светлият и вдъхновяващ празник за българите, денят, в който всеки от нас се чувства горд, че принадлежи към народ, за който светите братя Кирил и Методий сътвориха азбука, позволила разпространението на духовността и словото сред останалите славянски народи.

Този забележителен исторически момент, съвпадащ с приемането на християнската вяра, ни поставя сред основоположниците на европейските ценности, подчерта той и добави, че през тази година се навършват 1150 години от кончината на св. Кирил. Парламентарната делегация, водена от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, беше на посещение в Рим и Ватикана по повод 24 май.

В състава на делегацията бяха председателят на Групата за приятелство България – Италия и на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин и народните представители от Групата за приятелство Младен Шишков, Павел Шопов, Симеон Симеонов и Албена Найденова. В нея имаше представители на изпълнителната власт, на Светия Синод на Българската православна църква и на Католическата църква.