Най-сериозният акцент, който днес стои пред Европейския съюз и България, Гърция и Италия, е миграционният поток. Основен акцент се пада в принудителното връщане на нелегално пребиваващите. Това заяви по време на кръгла маса, посветена на сигурността, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.
Изключително се засили ролята на „Фронтекс”, отбеляза той. 
 
Цветанов благодари на всички свои колеги от парламента, с които пращането на армията на границата е станало факт. „Ще търсим увеличаване на военните за охрана на границата”, добави той. 
 
„Всичко, което се предвижда да се направи по границите на България с Гърция, със Сърбия, е с тези 320 млн. лв., които Европейската комисия ни отпусна”, обясни зам.-председателят на ГЕРБ.


  
 „От цялата дължина от 272 км граница, сухопътната граница вече е обезпечена. Остават 12 км от към Бургас и Хасковска област. Това е една съществена мярка. Сериозният проблем е преобразуването на регистрационния център в Пъстрогор и Харманли, които да станат от закрит тип“, допълни той.
 
 „Трябва да фокусираме вниманието си върху координиране на действията на всички институции, които имат отношение към превенцията срещу битовата престъпност. Образованието ще подпомогне за превенцията. 2020 г. на трудовия пазар ромите ще бъдат над 17%“, добави Цветанов.