Най-голямото предизвикателство днес е как да се противодейства на „Ислямска държава”. След като те започнаха да губят територия, те заложиха на силната пропаганда и на възможността да се насочват към държави със слаби институции. Това коментира в предаването „Панорама” по БНТ заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по темата за сигурността и терористичните заплахи.
„Трябва да търсим причините и в лошата интеграция”, посочи Цветанов и добави, че при терористичните атентати в Белгия и Франция извършителите са родени в тези страни, но са започнали да симпатизират на ИД.
 
В този контекст новият антитерористичен закон е задължителен. „Трябва да има ограничения в определени зони в местата, където живеем”, каза той и даде пример със случващото се е Мюнхен, където е затворено метрото.
 
„Нормално е да се заимстват практики от държави, които имат повече опит”, коментира бившият вътрешен министър и даде за пример Израел.
 
Относно най-коментираната политическа тема – обявяване на кандидатите за президент, Цветанов каза: „До обявяването на кандидатурата има няколко варианта”. Той изтъкна, че трябва да се запази евроатлантическата ориентация на бъдещия държавен глава.

В предаването участва и лидерът на ДСБ Радан Кънев, според когото изявленията на Реформаторския блок за застрашената евроатлантическа ориентация на България, са втвърдили позицията на премиера Бойко Борисов. Това наложи министърът на външните работи Даниел Митов и на отбраната Николай Ненчев да декларират отново подкрепа за правителството.
 
Цвтанов контрира, че Митов се е разграничил от ДСБ още когато е напуснал партията. „Как можете да си представите партия като ДСБ да втвърдява или формира политиката на ГЕРБ? Това логически е невъзможно. Ролята на големите партии е те да дават насоката”, заяви Цветанов.
 
Относно коментарите на Кънев, че в Турция има опит за издигане на „нов султан”, заместник-председателят на ГЕРБ изтъкна: „Да напомня на г-н Кънев, че в Турция сега има 3 млн. бежанци, за които турското правителство стриктно спазва своите договорености”.
 
Лидерът на ДСБ призна, че Реформаторския блок има сериозни разногласия относно издигането на кандидатура за президент. „Като се разберете помежду си, мога да дойда при вас да обсъдим нещата с Гражданския ви съвет”, каза Цветан Цветанов.