ПГ на ГЕРБ е стабилна, единна и всяко едно предложение, внесено от премиера, ще бъде подкрепено. Не заговорнича срещу Борисов. Това заяви лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Няма заговорници срещу Борисов. Това, че някои от министрите, изпълняват професионалните си задължения, изпълняват управленската си програма и получават висока оценка... Ние трябва да дадем възможност да се даде тази оценка и те я заслужават. В тази посока имаше подкрепи за някои министри, които са в оставка”, обясни той пред bTV.

Припомняме, че по-рано днес лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че срещу премиера има заговор, като целта е дестабилизация и предсрочни избори

„Към настоящия момент нито един от министрите няма доказана пряка вина за инцидента край Своге. Тук говорим за политически акт, за да се покаже, че има политици, които могат да поемат моралната отговорност след смъртта на 17 души. Никой от политическия съвет не смята, че някой от тримата министри има пряка вина за конкретния случай”, подчерта Цветанов.

„Когато има подобен коалиционен съвет, е важно да бъдат чути всички коалиционни мнения. Когато те са различни, не означава, че коалицията е нестабилна, а че се консолидираме около мнението, с което трябва да излезе този коалиционен съвет”, уточни Цветанов.

От думите му стана ясно още, че ГЕРБ ще подкрепи оставките на тримата министри.

Що се отнася до предложенията на премиера за хората, които да заемат местата на подалите оставка министри, Цветанов заяви, че премиерът изхожда от професионалните качества и натрупания опит.  „Смятам, че Младен Маринов ще се справи с предизвикателствата в системата за сигурност. Той ще бъде подкрепен чисто парламентарно. Петя Аврамова познава много добре естеството на местната власт, беше зам.-председател на регионалната комисия. Работеше много добре с министър Нанков”, заяви Цветан Цветанов.

В четвъртък няма да има други промени в кабинета, категоричен бе Цветанов.

"Президентът е доста изнервен, но има 2 последователни послания, които направи в рамките на 10 дни – че днешното управление няма алтернатива, което коренно се различава от позицията на БСП. Радев не е проблем за ГЕРБ, а за БСП, защото позицията му създава проблем между Корнелия Нинова, Румен Радев , ПГ и БСП като цяло.

Днес страната ни има изключително висока оценка за успешното председателство и лидерството на Бойко Борисов. От тази гледна точка президентът чувства дискомфорт, че е изолиран от световната сцена – нещо, за което сам е виновен", посочи още той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ