Президентската институция търси опит за конфронтация с изпълнителната власт и с Народното събрание. Това заяви в ефира на "Здравей, България" зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Младен Маринов с негово волеизявление е подал като молба своето желание да напусне поста си там. Искам да уточня, че ако освобождаването му беше с предложение за назначаване, тогава щяхме да сме в нарушение. Това го казват конституционалисти. Когато един човек си е подал заявление за освобождаване от дадена длъжност, защо да трябва да се прави съгласуване между институциите", запита Цветанов. 

"Историята ни помага да видим как други президенти са процедирали в подобни ситуации - Георги Първанов беше президент, а Бойко Борисов главен секретар на МВР. Той напусна системата в рамките на ден-два. Процедурата беше затворена, а той освободен от поста си. Всички знаеха или се предполагаше, че той ще се кандидатира за кмет на изборите в София. Тогава никой не е създал условия да се отклони възможността за освобождаването му", каза Цветанов. 

"Когато Румен Радев напуска поста във въздушните сили, тогава Плевнелиев издава указ веднага. Тогава, трябваше ли отново, при положение, че се предполагаше, че Радев ще бъде предложен от БСП за президент на страната, процедурата да се бави?", запита Цветанов

"А, помните ли как Георги Костов бе освободен буквално за ден?", пита още Цветанов

"Не смятаме, че подходът на президентът е нормален. Всичко, което прави Радев на някой форум, е да критикува правителството или Борисов. Много български граждани не знаят какви са приоритетите му, но всеки знае за конфронтацията му с изпълнителната власт. Ние реагираме достатъчно сдържано обаче", каза Цветанов.

"Ако няма указ до четвъртък, ще гласуваме двете министерски назначения - на Петя Аврамова и на Росен Желязков", заяви зам.-председателят на ГЕРБ и обясни, че реално депутатите могат да гласуват дали Младен Маринов да седне в министерското кресло. "Ако бъде решено това да се случи се изпада в "несъвместимост" на постовете и тогава ще се наложи да бъде освободен от президента", каза Цветанов, позовавайки се на конституционалисти и добави: "Все пак искаме да видим докъде ще стигне президентът."

Цветанов коментира и случая с бизнесмена Миню Стайков: "През 2010 година нямаше никаква възможност за чадър, точно затова и резултатите бяха много добри. Това, което се случи през 2013, не трябва да го забравяме. Тогава политическата воля отсъстваше с идването на Орешарски и бе съсипан сектор "Сигурност".

"Не знам дали органите работят по сигнал срещи Арабаджиеви и Стайков или пък институциите са проверявали, проверявали и сами са хванали нарушения", заяви той.