17 души ще изпратим в Европейския парламент – много важно е да знаем всеки от тях в кое европейско семейство членува. Това каза председателят на Националния предизборен щаб на ПП ГЕРБ за Европейските избори на 26 май и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в Гоце Делчев по време на среща с представители на бизнеса и граждани.

Той отбеляза, че ГЕРБ и СДС, които се явяват заедно на изборите, са част от ЕНП – най-голямата група в Европейският парламент. „Затова и обединихме усилията си, за да не пилеем гласовете на нашите избиратели, но и да подкрепим Манфред Вебер. Така ние даваме ясен знак пред Европа, че ще работим заедно”, каза още Цветанов.

Той призова всеки един – когато отива на работа или когато е почивка, да види как се е променила България и колко неща са били постигнати, благодарение на европейската солидарност. За пример Цветанов даде автомагистрала „Струма”. „Много са тези, които искат да правят политика чрез омраза, но за мен е по-важно да се решават проблеми, както в случая с изгорялото читалище в село Скребатно. Там заедно с кмета, който е издигнат от друга партия, ще направим всичко възможно то да бъде възстановено за хората, защото читалището е място, което дава възможност да съхраняваме културата”, подчерта Цветанов.

Той отбеляза, че в Рибново, в Гоце Делчев, а и на много други места са били инвестирани и продължават да се инвестират средства за енергийна ефективност и подобряване на образователната инфраструктура. „700 млн. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж” бяха инвестирани за подобряване на образователната инфраструктура на 500 училища и детски градини. За всички сгради в цялата страна ще ни бъдат необходими 9 млрд. – това можем да постигнем чрез стабилност и усвояване на европейски фондове, Норвежки и Швейцарски механизми”, уточни Цветанов.

Той коментира, че образованието е един от основните приоритети за ПП ГЕРБ, като до 2021 година ще се опитат да направят така, че заплатите на учителите да достигнат нива, които ще накарат младите хора да бъдат учители. Според Цветанов е много важно хората да знаят какво правят евродепутатите ни в Европа. По думите му особено важни са теми като мобилност, добри отношения със съседните ни страни и опазване на външната граница на Европейският съюз. „Важно е да имаме диалог с нашите съседи. Много хора обвиняват премиера Бойко Борисов, че поддържа добри отношения с Турция, но благодарение на тях няма мигрантски натиск към България”, каза Цветанов, отбелязвайки че не така стои въпросът с Гърция.

Цветанов подчерта, че темата „Западни Балкани”, която е била приоритет за България по време на европредседателството ни, е дала много резултати, един от които е подобряване отношенията между Гърция и Северна Македония. Цветанов отбеляза, че е много лесно да се говори против опонентите, но това няма да даде резултати. „Нека хората сами си направят извода – дали тези, които сега управляват, успяха да постигнат резултати и дали гласът ни бе чут в Европа”, подчерта Цветанов.

Той допълни, че ако влезнат в тона на БСП, ще се измести фокусът върху това, което е било постигнато, и хората ще бъдат отвратени. „Ние не трябва да превръщаме политиката в агресия, търсейки политически дивиденти. Такива могат да бъдат постигнати само чрез реални политики, които допринасят за решаването на проблемите”, коментира Цветанов.

Той добави, че през годините чрез националния бюджет и европейските фондове са били решени много проблеми. Той изказа благодарността си към партиите, които са подписали споразумение с ГЕРБ за общо явява на евроизборите. Цветанов бе категоричен, че без стабилност няма как да бъдат постигнати резултати и чрез предсрочните избори, каквито искат опонентите им, няма да решат проблеми, а дори напротив.