Лидерът на "Републиканци за България" Цветан Цветанов коментира наложеното от Нидерландия вето за членството на страната ни в Шенгенското пространство с пост в социалните мрежи.

Ето какво написа той (публикуваме думите му без редакторска намеса):

"За първи път България е отделена от Румъния. България и Румъния заедно бяха приети в НАТО и в ЕС.

През всички години при покриване на пълноправното членство независимо от различния напредък за оценка на ЕК, ние не бяхме разделени от Румъния по пътя ни към шенгенското пространство.

Ако прочетем внимателно мониторинговия доклад от есента на 2012 г. България постигна видим напредък по механизма за сътрудничество и оценка и беше решено следващият доклад на EK за България да бъде след 18 месеца, а за Румъния остана 6-месечният период. Но и тогава ние не бяхме отделени от Румъния, защото естествената и нормална логика е, двете държави да бъдат приети едновременно в Шенген.

Оценката на Нидерландия за разделението на България от Румъния не трябва да търсим в премиера Рюте.

Радев изпепели Рюте за мръсните му думи: Цинизъм вместо европейска солидарност

Трябва да замълчим, да отчетем грешките и да не спираме да работим, а не да продължаваме да бъдем единственият представител на путинския режим в ЕС. Контрапродуктивно е намерението на някой народни представители да внесат в парламента предложение за решение, с което се задължава премиерът на България да гласува против всички инициативи на Нидерландия.

Такова решение ще е срещу интересите на България и ще провокира действия на държави в ЕС срещу страната ни по неизпълнение на ангажиментите ни свързани със средствата от ЕС по Плана за възстановяване и устойчивост и оперативните програми".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук