За мен важно е сега ясно да кажем, че е време държавите членки да покажат, че когато са изпълнени критериите, трябва да бъде взето решението, което следва, коментира пред журналисти еврокомисарят Мария Габриел относно информацията, че Нидерландия няма да подкрепи България за Шенген.

Вчера Нидерландската радиопредавателна корпорация съобщи, че Нидерландия ще се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира приемането на България.

Мария Габриел изрази надежда, че все още имаме време до 8 декември, когато Европейският съвет трябва да вземе решение. Аз се радвам, че ЕК застава твърдо зад трите държави - България, Румъния и Хърватия, и искрено се надявам, че в тази ситуация няма да бъдат използвани доводи, които нямат място в тази дискусия, отбеляза тя. Тук посланието е за България и за изпълненото от нея, посланието е за българските граждани, посланието е за ЕС, който, когато казва, че има ценности, тези ценности да важат за всички, допълни Габриел.

Относно коментара на нидерландския министър-председател Марк Рюте, че за 50 евро може да се премине българската граница, българският комисар каза, че няма място за такива коментари, защото в Шенген се влиза след техническа оценка и последните мисии, включително в които беше и ЕК, ясно са показали, че тези критерии са изпълнени. Това, което сега трябва да се случи, е да не бъдат намесени повече доводи, които нямат място в тази дискусия и в това решение, повтори тя.

Попитана за възможността България и Румъния да бъдат разделени и между двете страни да бъде направена шенгенска граница, Мария Габриел изрази надежда, че тези, които изобщо допускат този сценарий, си дават сметка за това с какви последствия ще бъде, особено в геостратегическата ситуация, в която сме и в която България е външна граница на ЕС.

Еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел коментира темата за Шенген преди участието си в конференция в София за Западните Балкани.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук