"Петър Христов вече не е между живите. Бог да го прости! В тази посока мога да кажа, че той действително подпомогна разкриването не само на едно, а и на много престъпления, но няма да коментирам повече по тази тема". Това заяви Цветан Цветанов в ефира на "Лице в лице" по bTV.
Запитан дали Христов го е срещнал с престъпник-информатор, той заяви: "С всеки гражданин, който има информация и иска да сподели нещо, е нормално да е осъществена среща, след като говоря с ръководството. Срещата беше в една от стаите в Министерството на вътрешните работи и всичко беше докладвано на ръководството, което веднага след това започна да работи и през декември успяхме да задържим всички".

"Ако днес трябва отново да взема подобно решение, ще направя тази среща, като има поредица от тежки престъпления, уронващи престижа на държавата и застрашаващи обществото", добави зам.-председателят на ГЕРБ.

"Защо БСП не разкриха отвличанията и убийствата, които станаха в периода им - това на Румен Рачев и на адвокат Луков? Да напомня, че килърите имат присъди доживот. Единствено съм призовал служителите, че като вървим към разкриване, трябва все пак да съхраним живота на човек. Това е случаят с Румен Гунински - тогава бе платен откуп, а после имаше задържани", заяви Цветанов.

"Петър Христов бе един достоен човек, който ще остане в паметта на всички близки. Познавам го, откакто започнах да се занимавам с политика. Винаги бе десен човек и гласуваше за синята идея. Никога не е имал желание да влиза в политическия живот на страната", уточни той.

"В България, щом един човек помага на държавата и на едно разследване, това, което се случва със съдбата му, не е най-доброто. Христов никога не е споделял да има притеснения. В момента се тиражират повече спекулации", добави Цветанов. 

По темата със съмненията за убийството в Нови Искър, той каза: "Много са тези, които могат да се изкажат по една тема и да създадат усещане за правилно говорене, но това, което професионалистите и експертизите казват, е най-важно. Все пак България е правова държава. Прокуратурата може да изложи съответните доказателства, а съдът решава кой е прав и кой-не".

БЛИЦ припомня, че малко по-рано днес от МВР дадоха извънреден брифинг за касапицата от Нови Искър. Там разследващите разбиха на пух и прах всички конспирации и съмнения, свързани с вината на Росен Ангелов.



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!