Предстои международна научна конференция „България в еврозоната – възможности и предизвикателства“. Темата е -актуална, отговорна и многопластова, с оглед на предстоящото присъединяване на България към Европейския механизъм на обменните курсове (ERM II) или т. нар. „чакалня на еврозоната“.

Целта на научния форум е да бъдат представени различни гледни точки на водещи икономисти от България и Европа.

Конференцията се организира от Цветелина Пенкова, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент и Университета за национално и световно стопанство, Катедра „Международни икономически отношения и бизнес“, с ръководител проф. Миланка Славова.
Форумът ще се проведе в два панела.

Първият ще се фокусира върху опита на други държави (Гърция, Нидерландия, Германия и други), присъединили се вече към Еврозоната, през погледа на членове на Европейския парламент. Фокусът на техните изказвания ще бъде около обществената реакция, икономическата ситуация в първите години от въвеждане на еврото в техните държави, както и сравнителни прилики и разлики между присъединилите се страни и България.  

Вторият панел ще бъде посветен на позиции и становища от водещи експерти, учени и преподавали от УНСС, икономисти и други, във връзка с готовността на България за Еврозоната - обществените нагласи по темата, икономически анализ, и други.



На научната конференция ще присъстват водещи икономисти, учени и специалисти по икономически науки от страната и чужбина. Поканени са представители от Европейския парламент на вече присъединили се държави към Еврозоната, за да споделят своя опит и разкажат за предизвикателствата, пред които са били изправени техните държави.

Целта е да бъдат представени мненията на високата научна мисъл и практиката на други държави-членки, приели вече евровалутата в държавите си. Да се чуят реалните проблеми, опит и съвети на специалисти от държави, преминали през този процес.

Конференцията ще се проведе на 16 октомври 2020 (петък) от 10.00 часа в Голямата конферентна зала на Университета за национално и световно стопанство.

Актуална програма и информация за събитието и участниците, може да намерите на www.tsvetelinapenkova.eu