По отношение на енергийната система на България в тази ситуация за усложняване на метеорологичната обстановка са предприети всички необходими действия. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на брифинг във връзка с прогнозите за усложняване на метеорологичната обстановка в страната, предаде „Фокус“. 

Виелица скова Смолянско, преспи, падащи камъни и прекършени дървета по заринатите пътища! (СНИМКИ) 

„Чисто превантивно ние поддържаме определени нормативи, които трябва да бъдат спазвани в подобни ситуации. Националната електрическа компания стопанисва 19 от най-големите комплекси на язовири в страната и мога да кажа, че всички до един разполагат със свободни водоеми и се поддържат изключително добре, за това хората трябва да бъдат спокойни по отношение на този тип язовири“, посочи министър Петков.

Синоптичката Анастасия Стойчева с тревожна прогноза за много дъжд, сняг и опасни явления в петък, а през уикенда... (КАРТА) 

„Що се отнася до сигурността на енергийната система, дружествата от държавната енергетика и всички останали енергийни предприятия, съобразно нормативите те разполагат с необходимите запаси от въглища и мазут в подобни ситуации. 

Язовирите, които се намират в непосредствена близост до ТЕЦ „Марица Изток 2“ и „Мини Марица Изток“- яз. „Ковачево“ и „Овчарица“ също са на нива, които са далеч над максималните обеми, за това всички необходими действия са предприети и в непрекъсната комуникация сме с електроразпределителните предприятия, а те разполагат с необходимите екипи, които да могат да предотвратят всяко едно действие съобразно метеорологичната обстановка“, каза още тя.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!