Министър-председателят Бойко Борисов е големият отсъстващ от днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, свикано от президента Радев. Началото на заседанието, на което политиците ще обсъждат законодателните мерки, необходими за противодействие на корупцията, трябваше да започне в 10 часа, но закъсня.
Все още не е ясно дали отсъствието на Борисов се дължи на закъснение, или просто е решил, че няма да участва в заседанието. 





Тази сутрин в президентството влязоха председателят на парламента Димитър Главчев, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, финансовият министър Владислав Горанов, главният прокурор Сотир Цацаров, лидерът на „Воля” Веселин Марешки, председателят на БСП Корнелия Нинова, правосъдният министър Цецка Цачева.






Припомняме, че ГЕРБ и БСП внесоха два отделни законопроекта за борба с корупцията. Социалистите предлагат да бъде създадена специална агенция "Антикорупция". Според ГЕРБ трябва да бъде създаден нов антикорупционен орган, в който механично ще се влеят няколко структури, сред които комисията за конфискация за имущество и спорната БОРКОР.





Според президента Румен Радев  обаче в концепцията за съдебна реформа и в антикорупционния закон липсва достатъчно политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта.









Очаква се новият Закон за борба с корупцията да бъде приет до края на годината, за да може това да бъде отразено в годишния мониторингов доклад на ЕК.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ