Украинската Върховна рада допусна сериозна грешка в желанието си да предизвика съчувствие и да убеди Запада да затвори небето над Украйна.

Законодателният орган пусна снимка, с която сравнява бомбардирания от руската армия Харков с бомбардировките над Хамбург през 1943 г., когато градът е част от нацистка Германия и е под обстрела на британските и американските военновъздушни сили.

За да направят ситуацията още по-неприятна, хората, публикували колажа, са сложили надпис „когато небето е открито“ и хаштаг „ЗатворетенебетонадУкрайна“. Много от коментиращите поста в Туитър приеха съобщението негативно. „Сравнявате се с Третия райх“ и „Най-после си признахте, че сте нацисти“ са само част от многото реакции. Някои дори припомнят, че обвиненията в нацизъм към Украйна са породени от ултрадесните батальони, които открито използват нацистки символи.

Пак украински фейк: Познавате ли това дете от снимката?!

Това е поредният гаф, който украинските управници допускат през последните седмици. Преди дни Зеленски се обърна към израелския парламент – Кнесет. Тогава украинският президент направи сравнения между руската инвазия и Холокоста, а също така заяви: „Украинците направиха своя избор преди 80 години. Ние спасихме евреите и затова сега те са част от нас“, очевидно игнорирайки факта, че националистически формирования открито са помагали на нацистите да убиват евреи в Украйна.

Това предизвика мощно недоволство в Израел. Министърът на комуникациите Йоаз Хендел дори написа в Туитър: „Възхищавам се на Украйна и напълно подкрепям украинския народ, но ужасът на Холокоста не може да бъде пренаписван“. Той добави, че „еврейски геноцид се е извършавал на украинска земя и сравненията с Холокоста са скандални“.