Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов е освободил от поста генералния директор на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) Жеко Байчев.
До момента от министерството не са оповестили официално мотивите за отстраняването.  Припомняме,  протестиращите цяло лято животновъди настояваха за оставката на Жеко Байчев.

Млекопроизводителите обвиняваха Байчев, че е виновен за забавянето на действието на идентификационната система за животните, която да позволи на фермерите да получават субсидии на глава добитък. 

Според Жеко Байчев той е бил освободен по целесъобразност, като навярно министърът така е преценил, че така трябва да се случи и аз уважавам неговото решение и не възразявам. Той каза още, че аргументите за освобождаването му не са били посочени и не е наясно кой ще поеме този пост.  Байчев е на мнение, че не излиза с наведена глава, защото е положил  упорит труд в продължение на четири години, професор е и има работа като преподавател. 

По-късно от Министерството на земеделието обявиха, че освобождаването на Байчев е свързано с оптимизиране работата на службата и необходимостта от разширяването на нейните функции. Проф. Байчев ръководеше Националната ветеринарномедицинска служба в продължение на четири години. За този период се формираха определени отношения с браншовите организации, които препятстват проф. Байчев да изпълнява пълноценно функциите си, заяви министър Цветанов.

Роля за освобождаването на генералния директор има и отчетеното разминаване с предварително определените графици на изграждането на системата за идентификация на животните. /БЛИЦ