Черно-синята коалиция на Австрийската народна партия (АНП) и „Партия на свободата на Австрия“ няма да организират референдум за членството на страната в Европейския съюз. Това стана ясно в рамките на пресконференция, на която лидерите на двете партии представиха програмата си за управление, предават AFP и "Фокус".
„Ние заставаме зад ЕС. Но това не означава, че не можем да бъдем критични към него“, заяви председателят на „Партия на свободата на Австрия“ Хайнц-Кристиан Щрахе.
"Ние стоим пред ЕС", каза пред репортера Страш, когато той и бъдещият канцлер Себастиан Курс от консервативната народна партия (ОЕВП) разкриха съвместната си програма. "Но това не означава, че не можем да бъдем критични към ЕС."

По-рано в събота лидерът на Австрийската народна партия (АНП) Себастиан Курц и председателят на „Партия на свободата на Австрия“ Хайнц-Кристиан Щрахе информираха държавния глава на страната Александер Ван Дер Белен за успешното приключване на преговорите за съставяне на управляваща коалиция във Виена. Разговорът при закрити врати бе проведен в двореца Хофбург в часовете преди обед в събота. След това австрийският президент обяви, че ще пристъпи към разговори с политиците, предложени за министерските постове. „След това няма да има никакви пречки за съставяне на правителството още следващата седмица“, подчерта Ван Дер Белен.

Президентът на Австрия има резерви към черно-синьото правителство, което ще управлява във Виена през следващите четири години, макар в официалното си изявление да избегна умишлено поставянето на оценка за него. През последните седмици обаче той многократно повтаряше, че в интерес на страната е Австрия да бъде в центъра на силен Европейски съюз, а основните човешки права и свободи трябва да са „компас“ на управлението.