БСП обмисля да накаже доносника в своите редици, който подаде сигнала срещу съпартиеца си в Шумен, че е скрил партийното си членство при кандидатстване за работа в комисията за конфликта на интереси.

Въпросът е бил дискутиран на вчерашното заседание на Изпълнителното бюро на БСП, проведено по изключение в понеделник заради отсъствие на соцлидерката от страната, уточнява Канал 3.

Не е изключено да се стигне и до изключване от партията, твърдят участници в заседанието.

Според устава на столетницата санкциите са забележка, порицание, разграничаване от конкретни действия на провинилия се партиен член. Следващото наказание по степен е временно отнемане на членство и забрана да се кандидатира за една година за избор в органите на БСП. Последната, крайна наказателна мярка е изключване от партията.

Скандалът с шуменски адрес, който стана популярен с кодовото наименование "натопи другарче", избухна миналата седмица, когато соцлидерът Корнелия Нинова обяви в парламента за проверка на "Икономическа полиция" по разпореждане на Окръжната прокуратура в града на цялата партийна документация на БСП - Шумен.

Според вътрешния министър Валентин Радев обаче проверката е заради съмнения за документна измама и е по сигнал на друг член на БСП. Съмнението е, че при кандидатстване за работа уволненият служител от регионалното звено на комисията за конфликта на интереси, е скрил, че е член не само на БСП, но и на местното ръководство на партията. БСП изпрати писмо на главния прокурор Сотир Цацаров, той се ангажира да провери действията на прокурорите в Шумен, но коментира, че доколкото е информиран, става дума за документна измама.

Социалистите обаче тълкуват акцията като гонение на опонента от страна на ГЕРБ с помощта на държавната машина в навечерието на местния вот, тъй като в изисканите от полицията протоколи има записани кандидати за общински съветници и кметове. Червените смятат, че целта е да се осуети възможността им за добро представяне на местните избори - такава теза защити и зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски.

Санкцията срещу провинил се социалист обаче се налага от първичната партийна организация, в която членува човекът, подал сигнала до МВР срещу съпартиеца си.

Възможно е казусът да бъде обсъден още на следващия пленум на БСП - на 24 февруари, когато социалистите ще се занимават предимно с вътрешнопартийни дела - финансовите правила, отчета на съветите към НС, план за работата за шестмесечието, драмите в Казанлък и местната организация, която скочи срещу Драгомир Стойнев, както и точките, които отпаднаха от дневния ред на миналия пленум. Тогава Истанбулската конвенция "изяде" времето с петчасови дебати и останалите теми отпаднаха от плана на заседанието.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!