Хиляди се събраха в 15 македонски града снощи, за да отпразнуват получаването на покана към балканската страна да стане 30-ия член на НАТО. Миналата седмица лидерите на НАТО отправиха официална покана към Македония да започне преговори за членство, с условието, че членството в НАТО няма да бъде финализирано, преди да бъде приложена изцяло всички споразумения по договора за решаване на спора за името с Гърция.
 
Както БЛИЦ съобщи, миналият месец двете страни подписаха споразумение, според което Скопие ще промени името на страната на "Северна Македония".
 
Десетки музиканти участваха в организирани от правителството концерти в Скопие и на други места, за да отбележат постигането на целта, която Македония преследва от десетилетия.
 
„Македония има причина да празнува. Имахме страхотни събития. Ние осъзнаваме нашите общи стратегически цели, нашите общи мечти и надежди. Концертите тази вечер са покана за обединение с всички наши политически противници по отношение на реализираните стратегически цели на страната ни - членството в ЕС и НАТО“, заяви македонският премиер Зоран Заев пред А1от Битоля, където присъства на тържеството „Вървим напред, Македония в ЕС и НАТО“.
 


Заев смята, че поканата за членство трябва да обедини нацията и веднъж завинаги да се забрави синдрома да се отричат ​​успехите на другия, защото "всеки успех е успех за всички нас, за всеки гражданин". Той заяви, че това, което направи Македония само за една година, е успех за всички, независимо от политическите им възгледи.
 
Консервативната опозиционна ВМРО-ДПМНЕ обаче порица празненствата, заявявайки, че „Македония не се нуждае от празненства, а от извинение (от правителството) за капитулацията“ по въпроса за името.