Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще представи на заседание на Комисията по правни въпроси мотивите на законопроекта за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, свързан с предоставяне на всеобхватна и широка защита на жените и децата – жертви на домашно насилие и всички форми на агресия срещу тях. Заседанието ще се проведе от 14.30 часа в зала "Изток". Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.
 
Законопроектът беше внесен от председателя на Народното събрание и група народни представители на 24.10.2018 г.
 
Целта е да бъде създадена цялостна система за промяна в наказателното право за инкриминиране на всички последици от домашно насилие, за да има превенция преди неговото извършване и последващо наказание.
 
Обсъждането се организира съвместно от Комисията по правни въпроси и Министерството на правосъдието. В заседанието ще участват председателят на парламента Цвета Караянчева, председателят на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов, министърът на правосъдието Цецка Цачева, народни представители.
 
Поканени за участие са представители на Прокуратурата, Върховния касационен съд, академичните среди и неправителствения сектор. На заседанието могат да присъстват и всички заинтересовани организации, които да споделят своите мнения и препоръки по законопроекта. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!