Парламентът ще обсъди на първо четене промени в Закона за насърчаване на инвестициите, свързани с приоритетни инвестиционни проекти.

Народното събрание ще обсъди на първо гласуване законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. Вносител на измененията е Министерският съвет.

В мотивите към законопроекта се изтъква, че с промените се въвеждат мерки по прилагането на европейски регламент за обявяване на някои категории помощи за съвместими с вътрешния пазар.

Вносителите посочват, че във връзка с получено становище на Българската агенция за инвестиции, законопроектът е прецизиран, като в текстовете се регламентират приложимите за всеки приоритетен инвестиционен проект изисквания относно инвестициите в дълготрайни материални и нематериални активи и осигуряването на заетост.

Специфицирани са изискванията относно изграждането на индустриални зони и индустриални паркове, технологични паркове, както и изграждане или разширяване на производствени и складови бази с необходимата техническа инфраструктура на стратегически обекти от значение за националната сигурност.

Детайлизирани са изискванията, че изграждане на индустриални зони с необходимата техническа инфраструктура за привличане на инвестиции, както и изграждането на индустриални паркове, вписани в Регистъра на индустриалните паркове, следва да бъде осъществявано при условия и по ред, определени с правилника за прилагане на закона.

В мотивите се посочва още, че с предлаганите изменения се урежда възможността да бъдат сключвани споразумения или меморандуми с потенциални инвеститори извън случаите на процедурата по сертифициране.

Предвижда си възможност да бъде създавана междуведомствена работна група със заповед на министъра на иновациите и растежа във връзка със заявен инвестиционен интерес от потенциален инвеститор, предвиждащ осъществяването на проект от важно значение за икономиката на страната.

Очаква се на първо четене депутатите да разгледат промени в Закона за туризма, а на второ четене да бъде гласуван Законопроект за изменение и допълнение на Търговския закон.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!