Няма да носим отговорност за ваши грешки и за национални предателства, но ви предлагаме оттук нататък да помислите и да намерим политическо съгласие по пет конкретни действия. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група в Народното събрание.
Нинова заяви, че за случая в Харманли конкретният повод е бил затварянето на центъра и налагане на карантина, заради опасността от наличие на заразни болести. 

„За нас обаче причините са по-дълбоки и поне две. Първо - неадекватната политика на Бойко Борисов по тема бежанци и нежелание да се чуят разумни аргументи“, заяви лидерът на БСП. 

„Разбира се, най-важното е как да се действа оттук нататък, за да се гарантира националната сигурност и спокойствието на българските граждани. Нашата критика тук не е от вчера, а е от месеци и е основно за това, че не защитихте националния интерес“, коментира Нинова. 

По думите ѝ вчера в Европа като се е повдигнал въпросът за замразяване на членството на Турция в ЕС, Борисов е обърнал говоренето си. 

„Под натиска на Европа и срещу 160 млн. предадохте националния интерес и приехте постановление 208 за трайно заселване на бежанци“, коментира Нинова. Тя отчете, че управляващите са критикували строителството на оградата по границата, а всъщност само са я оскъпили и не са я достроили. Лидерът на БСП отчете, че каналджийството се превръща в бизнес. „Залавяте около 4000 на вход, 13 хиляди в страна на изход“, коментира Нинова. 

„Тук идва логичният въпрос какви са тези хора, включително и тези ,които се разбунтуваха вчера. Не са бежанци от войните. 52% са от Афганистан, 20 от Ирак, и само 13 от Сирия, т.е. бежанци от войни. Как са влезли, на какво основание пребивават тук?“, попита Нинова и отчете, че управляващите са нападнали БСП, когато са ги критикували по тази тема. 

„Резултатът от тази самонадеяност го виждаме, вчера министър-председателят призова да не си прехвърляме вини. Малко късно се сети“, коментира тя и подчерта, че  премиерът го е направил, след като е паднал от власт. Според лидера на БСП е необходимо наистина незабавна екстрадиция на тези ,които не са бежанци от война, а са мигранти, икономически и всякакви други. 

„Второ армията на границата и драконовски мерки срещу нелегалното пресичане. Ускорено изграждане на оградата, ако може без да крадете от тези пари. Четвърто отмяна на постановление 208“, изброи Нинова и допълни, че е необходима позиция в Европа за искане на преразглеждане на Дъблинското споразумение. Нинова подчерта, че от БСП няма да позволят на управляващите подадената оставка да ги спаси от отговорност.

Цветан Цветанов от ГЕРБ не й остана длъжен: „Ако вървите с този тон на конфронтация, повярвайте ми това не е стилът и начинът да се управлява държавата”.

Шефът на депутатите на ГЕРБ видя вина за бунта за мигрантите от центъра за бежанци в Харманли и в политиците, които стоят зад протестите в града.

"Когато говорите за бежанци и за проблемите, които днес трябва да решава България, повярвайте - ако вие управлявахте, тези проблеми щяха да бъдат в пъти по-големи и по-нерешими с години напред", това каза от парламентарната трибуна председателят на ГЕРБ в декларация от името на парламентарната група по повод случилото се в бежанския център в Харманли.

Той се обърна към „БСП лява България“ и посочи, че не се е разбрало каква е била реакцията им относно позицията, която имаше в ЕП за по-хуманното отношение към мигрантите и резолюцията, която е била подкрепена от евродепутатите на БСП.

Цветан Цветанов заяви, че мигрантската криза е проблем, който стои пред всички парламентарно представени групи и всички български институции.

„Всички сме свидетели, че и политиците допринасят за напрежението в тези бежански центрове. Не е нормално там да присъстват хора, които не живеят, а просто отиват, демонстрират сила и по този начин допълнително допринасят за радикализирането на поведението на тези бежанци“, коментира народният представител от ГЕРБ.

„Изключително важно е, че трябва действително и политиците да бъдат много внимателни с поведението си“, заяви Цветанов.

„Въздържайте се от резки изказвания, защото това може само да навреди на общата политическа среда“, каза още той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!