Възмутени сме от смяната на началника на отбраната Емил Ефтимов. Това каза по време на пресконференция Валентин Радев, съобщава „Фокус“.
„Малко е да кажа, че сме възмутени от тази смяна. Скоро смениха главния секретар на МВР, сега сменят другия важен професионалист в друго министерство“, коментира Радев и добави, че правителството има друга важна задача. „Изненадани сме защо сменят професионалните ръководства“, коментира той. Радев припомни, че човекът, който са назначили от ГЕРБ, е Емил Ефтимов и добави, че това е „човек с английски, много добре познат в средите на НАТО“. 

„Това ли прави служебното правителство? Президентът знае ли какво прави то. Той е съгласувал този указ“, коментира Валентин Радев. „Това е партизация и то от служебно правителство и то крайна“, каза още Радев. Според него трябва да се намали политическият натиск върху висшето офицерство и тези фигури трябва да се по-отдалечени от партиите. 

„Началникът на отбраната е най-висшият офицер и там да се посяга по такъв груб начин с калните обувки“, посочи Валентин Радев. Той добави, че хората не са избирали служебното правителство, а президент. „Представете си какво се случва сега надолу Там стават промени надолу. Хората тръпнат сега в очакване“, посочи Радев и обясни, че военните не се интересуват от БСП.

„Позволяваме на БСП да влиза през задния двор във властта“, допълни той и попита защо са сменили съвета на директорите на българските военноремонтни заводи „Терем“. По думите му аргументът, че няма печалби, е смешен, тъй като печалбата е 4,2 млн. лв. Радев обърна внимание, че богослов е заместник-министър на отбраната. В Министерство на отбраната в момента се извършва връщане на хората на Орешарски. Това означава връщане на БСП през задния вход. Обръщам се към президента, ако друг не разбира какво означава смяната на началника на отбраната, да не подписва указа, да се спре тази безумна смяна и да не се стресират въоръжените сили, когато най-малко е необходимо, каза още Радев.