Зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов отбеляза 3 март заедно с унгарския държавен секретар Миклош Шолтес и знакови лица от българската общност в Унгария, в Копривщица.

Възрожденското градче е емблематично място за нашата история – там пуква първата пушка на Априлското въстание, което довежда две години по-късно до освобождението на България от турско робство.



Преди това, в деня, в който България отбелязва своя национален празник, Симеонов и  гостите бяха посрещнати в мисията на Унгария в София от Н.Пр. Текла Харангозо.



В Копривщица Миклош Шолтес, председателят на Българското самоуправление в Унгария д-р Данчо Мусев и българският застъпник в унгарския парламент Симеон Варга посетиха емблематични за българската памет и свобода места като първото килийно училище и положиха цветя пред Паметната костница.



Това е вторият ден от посещението на унгарската делегация у нас.



Във вторник на официална церемония в Народното събрание българската общност в Унгария отличи с най-високата си награда – „3 март“, Валери Симеонов за изключителни заслуги към общността.



На 4 март гостите ще бъдат в Народното събрание, където ще бъдат приветствани в пленарна зала.