Заместник-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов получи почетната награда "Трети март" на Българското републиканско самоуправление в Унгария.

Наградата му е връчена за принос в задълбочаването на българо-унгарското приятелство и за изключителни заслуги към българската общност в Унгария.

Унгарска делегация, водена от държавния секретар на Министерския съвет Миклош Шолтес, е на посещение у нас от 2 до 4 март. В състава й са включени представители на парламента и правителството на Унгария и на българската общност там.

До българската църква в Будапеща ще бъде изграден български културно-информационен център, който ще включва детска градина, училище и библиотека, стана ясно на пресконференция на Валери Симеонов и унгарските гости в Народното събрание.

Държавният секретар на Министерския съвет на Унгария Миклош Шолтес поздрави българския народ и правителство по повод предстоящия национален празник на България - Трети март. Той благодари на България и на българското правителство за това, че пази границите на ЕС, и за това, което прави за добруването на българската общност в неговата страна.

"В Унгария има 13 малцинства, българското е едно от най-малките, но едно от най-силните", отбеляза той. Шолтес посочи, че вече е реновирана българската църква, а сега започва по-мащабна работа - строителството на български културно-информационен център, с помощта на българското и на унгарското правителство.

Председателят на Българското републиканско самоуправление в Унгария Данчо Мусев посочи, че строежът на новия български културно-информационен център трябва да започне в края на лятото или през септември. "В сърцето на Будапеща ще продължи да съществува една малка България", заяви той. Мусев коментира, че Валери Симеонов е установил трайни връзки с българската общност в Унгария и със своите позиции и влияние е допринесъл за решаването на жизненоважни за нея проблеми.

Симеон Варга, представител на българското малцинство в унгарския парламент, благодари за поканата за посещение в България в навечерието на националния празник - 3 март. Той посочи, че българите в Унгария пазят традициите си живи и, както и в България, закачат мартеници на 1 март.
Заместник-председателят на Народното събрание Валери Симеонов отбеляза, че българската общност в Унгария е може би една от най-сплотените.

Той посочи, че тя e от преселени градинари в началото на 20 век, които много бързо спечелват авторитета на унгарците с трудолюбието си и с високите си земеделски познания. Българо-унгарските отношения получиха много сериозен тласък в последните години, заяви още Валери Симеонов и посочи, че българският и унгарският парламент са приели ден за приятелство във всяка една от страните.

Той е на Деня на Свети Иван Рилски - 19 октомври, чиито мощи, пренесени в Унгария, след това са били върнати в България.