В любовта и в политиката е важно да можеш да чакаш. Така лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира пред БНР местния вот и изчакването на финалните резултати.

По думите му бъдещето на управляваща коалиция не зависи особено много от тези избори. Зависи по-скоро от вътрешните взаимоотношения, от изпълнението на програмата и от допускането на злоупотреба с власт, каза той. 

Тези избори като че ли бяха с по-малко нередности, коментира Симеонов. На предните избори имаше повече сигнали за нередности и като цяло нещата в България вървят към подобряване на избирателната обстановка, добави той.

Лошото е, че вотът става все по-малко политически, все по-малко вот за програми и ангажименти, а се превръща в групов и бизнес вот, особено в по-малките населени места, смята Симеонов.

А от друга страна става конформистки вот - да гласуваме за тези, които ще спечелят, добави той.

Затова според Валери Симеонов много голяма е ролята на социологическите проучвания и на медиите. Вотът на избирателите започва да бъде неполитически и непринципен, това ме притеснява, каза още лидерът на НФСБ.

Няма промяна на протоколи и пренаписали протоколи, масово купуване на гласове до секциите и в секциите като че ли намаля, добави той.