ЮНЕСКО подкрепи  решението на българското правителство, с което беше променен частично действащият план за управление на Национален парк „Пирин“ и разреши изграждането на второ ски съоръжение в Банско. Държавите – членки на ЮНЕСКО нямаха актуална информация за Националния парк, съобщи на специален брифинг в Министерски съвет вицепремиерът Валери Симеонов, предаде Novini.bg.

"Опитахме се да запознаем максимален брой делегации с истинското положение в парк "Пирин", защото се оказа, че голяма част от членовете на ЮНЕСКО  бяха тотално подведени и не разполагаха с достоверна информация за състоянието в България", обясни Симеонов и поясни, че това е било свършено от неправителствени организации, за да се "отреже главата"  ни.

„Днес аз съм много доволен от това, което свършихме в Бахрейн. Тръгнахме си с приятели. Оказа се, че когато се обясни нещо, хората го разбират“, заяви Симеонов.

Той разказа, че още от началото на седмицата българската делегация е почнала да търси срещи с членове на Комитета - задача, което не била много лесна, защото всички работели от 09:00 часа сутринта до 18:00 часа. "ЮНЕСКО е много добре работещ и сериозен орган и трябваше да вадим  от зала представители на различните делегации", заявивицепремиерът. Първите разговори са били с Китай, Бразилия, Куба. Най-важният успех , обясни Симеонов, е бил разговорът с IUCN – организацията, която първоначално е подготвила решението на ЮНЕСКО за забрана промените в плана за управление на "Пирин" без да има екологична оценка.

Според вицепремиера до тази тежка ситуация се е стигнало заради това, че България няма постоянен представител в ЮНЕСКО.